Voedingsadviezen

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond te leven. Je moet er op letten dat je een gezonde en gevarieerde voeding gebruikt, niet rookt en geen alcohol gebruikt. Als je gezond eet, zijn extra vitamines en mineralen niet nodig, behalve foliumzuur en vitamine D. Er wordt aangeraden vanaf vier weken voor de bevruchting tot acht weken erna 0,4 mg foliumzuur per dag te slikken. Dit verkleint de kans op een kindje met een neuraalbuisdefect (onder andere open ruggetje) met 50 tot 70%. Het handigst is om te beginnen met foliumzuur zodra je graag zwanger wilt worden. Het advies van het voedingscentrum is om per dag 10 microgram vitamine D te gebruiken gedurende de gehele zwangerschap. Vitamine D is belangrijk voor de opbouw en het behoud van de botten. Als je borstvoeding gaat geven, geldt hetzelfde advies.

Waar moet je verder op letten?

  •  In (half)rauw vlees kan een parasiet voorkomen die toxoplasmose kan veroorzaken. Dit is een infectieziekte die tot aangeboren afwijkingen bij het kind kan leiden. Besmetting tijdens de zwangerschap kan dus gevolgen hebben voor de baby. Eet daarom geen (half)rauwe rosbief, biefstuk, tartaar, filet americain of ossenworst. Deze parasiet kan ook voorkomen in de ontlasting van katten. Verschoon daarom de kattenbak niet zonder handschoenen, werk niet in de tuin zonder handschoenen en was groenten uit de tuin goed af voor je die gaat eten.
  •  Zachte kazen die van rauwe melk zijn gemaakt, kunnen de Listeria-bacterie bevatten. Gezonde volwassenen worden hier zelden ziek van, maar een ongeboren kind is er wel gevoelig voor. Als de kaas van rauwe, niet-gepasteuriseerde melk is gemaakt, staat meestal op de verpakking 'au lait cru'. Franse (schimmel)kaas gemaakt van gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk mag je wel eten.
  • Ook in andere rauwe producten zoals rauwe groente, kip, vis en vlees kan bij lang bewaren in de koelkast Listeria groeien. Bewaar deze producten dus zo kort mogelijk en koop ze liever vers. Listeria is niet bestand tegen verhitting door koken of bakken. Bereide gerechten kan je dus wel gerust bewaren in de koelkast. Rauwe melk van de boerderij moet voor gebruik gekookt worden.
  • In lever en leverproducten zit veel vitamine A. Te veel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Eet daarom liever helemaal geen lever en niet meer dan één keer per dag leverproducten, zoals leverworst, leverpastei of iets dergelijks.
  • Eet liever geen vacuümverpakte vis, zoals gerookte zalm of paling. Alle verse vis of vis uit blik mag wel. Het wordt zelfs geadviseerd om minimaal twee keer per week zulke vis te eten.
  • Let op met cafeïne. Deze stof komt voor in koffie, cola en zwarte thee. Het kan de kans verhogen op een miskraam of op een te laag geboortegewicht. Het Voedingscentrum adviseert de inname van cafeïne te beperken tot maximaal 300 milligram per dag. Deze hoeveelheid staat gelijk aan: 3 koppen koffie en 1 kop thee OF 2 koppen koffie, 2 koppen thee en 1 glas cola OF 2 koppen koffie en 3 koppen thee. Let op: ook energiedrankjes kunnen cafeïne bevatten.

Klik hier voor meer informatie.


Recente berichten