Roze of grijze wolk
En dan is ie er! Jullie baby! Nu kan het grote genieten beginnen, want hier heb je al die tijd op gewacht, dit is waar je naar verlangde! En dan blijkt de roze wolk ineens een grijze wolk of soms zelfs een onweerswolk te zijn. Hoe kan dit toch? Besef je dat dit normaal is. Want hoe prachtig, wonderlijk en fantastisch het ook is dat jullie een kind hebben gekregen, het is ontzettend hard werken en het valt soms vies tegen.
Je kan last hebben van verschillende lichamelijke ongemakken, zoals pijnlijke hechtingen, stuwing of bloedverlies. En tel daarbij de slapeloze nachten op, omdat baby´s nog geen dag- of nachtritme hebben.... Het ideale recept voor de babyblues: onverklaarbare huilbuien, het gevoel dat je het niet goed doet, enorme onzekerheid, boosheid en verdriet.
Bijna iedere kraamvrouw loopt hier tegenaan en het hoort er dus, helaas, een beetje bij. Gelukkig verdwijnen meestal de grijze wolken weer en komt de roze wolk vanzelf weer terug. Je krijgt meer zelfvertrouwen, je lichaam wordt weer zoals het was en je leert je baby kennen en weet waarom hij/zij huilt op bepaalde momenten. Bij een eerste baby duurt dit langer.
Maar helaas houden bijna alle jonge moeders de mythe van de roze wolk mee in stand. Het is moeilijk om te zeggen dat het tegenvalt, terwijl iedereen je vertelt dat je moet genieten; dat het zo bijzonder is. Je lijkt wel ondankbaar als je klaagt. Maar wees eerlijk; eerlijk tegen jezelf, tegen je partner en tegen je omgeving. Bespreek je onzekerheden met ons, je huisarts, het consultatiebureau en andere jonge moeders. Het is volstrekt normaal dat je hier mee zit en zodra je dit bespreekbaar maakt, merk je dat bijna alle jonge moeders dit zo ervaren.
Maar wat als de grijze wolken blijven en de roze wolk na een paar weken niet terugkomt? Wees dan alert op een postpartum depressie. Dit herken je aan:
- ernstige, langdurige somberheid;
- huilbuien;
- weinig zelfvertrouwen, het gevoel niks waard te zijn;
- snel geïrriteerd zijn en woede-uitbarstingen;
- in de war zijn;
- slechte eetlust of juist te veel eetlust;
- slapeloosheid of juist heel veel willen slapen;
- hyperventilatie;
- angst;
- vermoeidheid;
- concentratieproblemen;
- gespannenheid;
- pijn.
Je kan online een test maken om te kijken of je in aanmerking komt voor professionele hulp.
Neem ALTIJD contact op met je huisarts als je een vermoeden hebt, dat je aan een postpartum depressie lijdt. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen krijgt hier mee te maken en we adviseren je om je te laten behandelen als je een postpartum depressie hebt. Dit kan onder andere via gesprekken bij een psycholoog of coach-verloskundige en eventueel ook met medicatie.